Nei, jeg er ikke gravid

Nei, jeg er ikke gravid; selv om det ser sånn ut på dette bildet. Dette er min “endo-baby”.

1 av 10 kvinner er rammet av endometriose.
 
Endometriose har lenge bare vært kjent til å være en av grunnene til uønsket barnløshet, men flere og flere kvinner lider under kroniske store smerter, som ofte hindrer de å fungerer normalt i hverdagen.
 
Kunnskapen er lite og mange møter fordommer, ikke bare blant venner og familie men også på legekontorene.
 
Jeg er en av disse ti kvinnene. Noen dager er vanskelig. Men jeg er også veldig heldig på mange måter.
 
Jeg fikk tre nydelig barn på naturlig vis.
 
Jeg har hatt store smerter fra første mensen og husker at jeg måtte alltid holde meg hjemme i 1 til 2 dager hele skoletiden min; krøllet opp i sofaen og gråtende.
Ingen forsto at jeg kunne ha det så vondt og jeg ble anbefalt å ta smertestillende; noe som jeg som 14 åring sluttet med ganske fort siden selv maks-dosen ikke hjalp… kjenner du deg igjen?
 
Jeg er heldig for jeg fant ut hva som hjelper meg: sunn mat som passer for min kropp, naturlig søtning, betennelsesdempende matvarer, trening tilpasset etter dags-formen, yoga, min egen urtete-blanding, meditasjon med mye fokus på pust og ikke minst nok søvn og takknemlighet.
 
Jeg har blitt mye mye bedre. Jeg fungerer igjen i hverdagen. Jeg fungerer som mamma og kone og venninne.
 
Vi undervurderer ofte hvor mye vi kan gjøre selv for å forbedre situasjonen vårt. Helsenorge har et ansvar å hjelpe pasienter; men pasienter har og et egetansvar å prøve alt for å forbedre situasjonen sin:
 
SPIS SUNT – TREN JEVNT – MEDITER – SOV – VÆR UTE – SMIL – VÆR TAKKNEMLIG

Så siste måned gjorde jeg et lite eksperiment: jeg spiste litt “vanlig” mat igjen (inkludert sukker, for det pleier å være min store smerte-trigger), trente litt mindre og trappet ned på meditasjon og resultatet kan du se på bildet.

På vanlige dager har jeg helt flat mage, mens under egge-løsningen og rundt mensen hovner alt opp hvis jeg ikke holder meg til mine tiltak. I tillegg blir smertene fra veldig ubehagelige til nesten uutholdelige. Jeg deler dette i håp om å gi inspirasjon til andre endometriose-rammete kvinner.
Det er mulig å forbedre situasjonen sin. Finn en god fastlege og gynekolog, som du stoler på og som forstår situasjonen din. Sett deg inn i sunn matlaging og finn stressreduserende metoder som fungerer for deg.
Jeg vil også nevne at for noen blir ikke smertene særlig bedre, men pranayama (Yoga-pust) og milde yoga øvelser alene løsner opp an-spenninger i abdomen, og meditasjon er et fantastisk verktøy å takle smerter på og vi alle føler oss generelt bedre og mer opplagt når vi spiser hjemmelaget mat laget av rene råvarer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply